24. 4. 2012

Vajcia


mám naozaj rád. Mnoho, naozaj mnoho bolo a bude o tejto potravine napísané. Poznáme nespočetné množstvo rôznych úprav, varíme, smažíme, strácame, zapekáme i nakladáme. Rozlišujeme kvalitu podľa spôsobu chovu, ktorý výrazne ovplyvňuje ich cenu, vyvoláva neopodstatnenú paniku a otvára dávno zabudnuté (nie všetkými) morálne otázky týkajúce sa priemyselnej produkcie potravín.  Nebudem preto  nosiť drevo do informačného lesa, len námatkovo spomeniem, že i taký kulinársky a vedecký guru, akým je Harold McGee, vo svojej kuchárskej biblii venuje vajciam celú jednu kapitolu. Môj vzťah k vajciam naproti tomu krásne vystihuje táto pesnička:


Keďže je jar a väčšina z nás má podvedomú potrebu požuť všetko zelené, prispejem svojou troškou do mlyna a predstavujem vám vajíčkový šalát. Je pomerne ľahký, prudko variabilný a zelený. Chvalabohu, nie od vajec. Ak máte chuť vyskúšať ho, kúpte, vypýtajte alebo ukradnite toto:

3 vajcia
2 hrste poľníčku
8cm kus póru
5 cherry rajčín
3 lyžice bieleho jogurtu
1-2 lyžičky dijonskej horčice
1 lyžica citrónovej šťavy
3-4 ančovičky
mleté čierne korenie

Na úvod dajte variť vajcia. Zvládne to samozrejme i cvičený makak ale videl som mnoho tragických výsledkov na to, aby som sem nedal postup. Do malého kastróla, do ktorého vám pohodlne vojdú tri vajcia strednej veľkosti, napustite vodu tak, aby ich zakrývala. Vajcia vyberte a dajte kastról na sporák. Medzitým ich vložte do misky z horúcou vodou z vodovodu (minimalizujete tak riziko prasknutia). Keď voda v kastróle zovrie, preložte ich lyžicou do vriacej vody a odstopujte 9 minút. Počas varenia si nachystajte ostatné suroviny a dressing. 

Do misy alebo na tanier uložte poľníček, pór nakrájaný na tenké prúžky a rozpolené cherry rajčinky. Dressing vyrobíte zmiešaním jogurtu, horčice, citrónovej šťavy, nadrobno pokrájaných ančovičiek a mletého čierneho korenia. Počkajte, kým uplynie spomínaných 9 minút, odstavte plyn a vajcia okamžite preložte do studenej vody a ošúpte. Nechajte vychladnúť natoľko, aby sa s nimi dalo pohodlne manipulovať. Rozštvrťte a pridajte do šalátu. Polejte dressingom a máte hotovo. Šalát je najlepší vlažný a s pečivom táto porcia nasýti dvoch priemerných jedákov.

 
P.S. Ak nepapáte mäso, nahraďte ančovičky nakladanými sušenými rajčinami a namiesto cherry rajčiniek použite reďkovky. Je to rovnocenná alternatíva a kým cherry rajčinky leteli z Maroka, reďkovky kúpite na trhu od babičky z Veľkého Kýru a budete lokálni :)

7 komentárov:

  1. S tou poslednou poznámkou si to zaklincoval, super!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ta pesnička je tak super crazy!!! ja mám rada podobné úchyláčiny, hot potato je môj favorit :-DDD http://www.youtube.com/watch?v=drOzZ2hYFHI

    OdpovedaťOdstrániť
  3. chi :) uzasne napisane,a babicky z Velkeho Kyru su mi doverne zname :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to vyzerá dobre, ale ja do toho dressingu namiesto ančovičiek dávam cesnak...skús a bez horčice...a ja vyskúšam ten tvoj..

    OdpovedaťOdstrániť
  5. @Zeze: dohodnuté :)
    @Martina: díky :)

    OdpovedaťOdstrániť