19. 8. 2015

Rajčinové placky


Toto je jeden z receptov, ktorý uplácate aj nohami. Pochádza z Grécka, ja som  ho len mierne poupravil na svoj obraz. Hodí sa na ľahký letný obed či večeru. V každom prípade použite kvalitné dozreté rajčiny. Vhodné sú najmä mäsité odrody, napríklad býčie srdce alebo san marzano. Vcelku budete potrebovať iba zopár  surovín a ich množstvo vám vystačí na dve porcie.

Placky

2 – 3 veľké rajčiny
3 lyžice hladkej múky
3 lyžice ovsenej múky
1 červenú cibuľu
1 hrsť petržlenovej vňate
Soľ
Mleté čierne korenie
Olivový olej

Jogurtová omáčka

2 dcl hustého jogurtu
1 hrsť čerstvej mäty
Šťava z polovice citróna



Rajčiny, cibuľu i petržlenovú vňať  nasekajte nadrobno. Postupne prisýpajte múku. Jej množtvo závisí od veľkosti a šťavnatosti rajčín. Cieľom je konzistencia riedkeho cesta, ktoré sa dá naberať naberačkou. Pridajte soľ a čierne korenie. Panvicu potrite troškou olivového oleja a pečte hrubšie placky široké cca 15 cm. Otáčajte asi po troch minútach. Upečené placky podávajte so slaným syrom a studenou omáčkou z jogurtu, citrónovej šťavy a mäty.

4 komentáre:

  1. je to fakt vyborne!!!nabuduce urobim trojnásobok. dávku pre dvoch som pardon-zozrala sama :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to pecka, natrafil som na recept nahodou v greckej kucharke, inak by ma asi nenapadlo lepit placky z rajcin :D

      Odstrániť
  2. Toto som ešte neskúšal. Ale môže byť dobré. Ešte ma napadlo, ako pozerám na tú fotku, pridať do placiek na polovicu rozkrojené čierne olivy.

    OdpovedaťOdstrániť